5 vragen over 5G

Sinds een jaar of zeven kunnen we razendsnel mobiel internetten via 4G. Maar de techniek staat niet stil en het kan altijd nóg sneller. Daarom is er nu 5G. Is dat eigenlijk al beschikbaar in Nederland? Is dat nou écht zoveel sneller dan 4G? Wat kun je ermee? En wat voor telefoon heb je ervoor nodig? Zeeuws Zakelijk zet de feiten over 5G voor u op een rij.

1.    Wat is 5G eigenlijk?

De G in 5G (en ook in 3G en 4G) staat voor ‘generatie’. Want het is de vijfde generatie mobiele netwerken. De naamgeving heeft dus niets te maken met bijvoorbeeld de frequentie of de straling. 

2.    Wat is het verschil tussen 4G en 5G?

In de eerste plaats de snelheid. In theorie is 5G zelfs tien keer sneller. In de praktijk zal dat echter niet zóveel sneller zijn: het signaal kan bijvoorbeeld verstoord raken door de hoeveelheid netwerkverkeer die er op dat moment is, of door muren en andere obstakels. Omdat het 5G-signaal minder ver reikt, zijn er meer masten nodig dan bij 4G. Dat is één van de redenen dat de uitrol van 5G wat langer gaat duren dan die van 4G. 

3.    Wat kan ik met 5G?

Zodra 5G eenmaal actief is in uw regio én uw telefoon ervoor geschikt is, zult u merken dat alles net even wat sneller en soepeler gaat. De downloadsnelheid is hoger en de ‘latency’ – de tijdspanne tussen het moment dat u een actie uitvoert en het resultaat van die actie – is lager. Dat biedt voordelen wanneer u bijvoorbeeld via uw telefoon werkt in de Cloud. Concrete toepassingen kunnen bijvoorbeeld zijn: 

  • Vrachtwagens en heftrucks die constant meten en weten wat de veiligste plek op de weg of de snelste route is.
  • Verkeerslichten die op groen springen als er hulpverleners aankomen.
  • Zorgverleners die een real-time videoverbinding hebben met collega’s of artsen in het ziekenhuis wanneer ze bij mensen thuis zijn.
  • Drones die een gebied monitoren of medische monsters razendsnel naar het lab brengen.
  • Zelfrijdende landbouwvoertuigen die met 5G heel precies de juiste gewasbescherming per vierkante meter injecteren.

4.    Klinkt goed! Wanneer krijgen we in Zeeland 5G?

In grote delen van Zeeland is het 5G-netwerk van Vodafone en T-Mobile al actief; het KPN-netwerk biedt nog minder dekking. Maar gebruikers met een geschikte telefoon en abonnement met 5G zullen in de praktijk nog geen revolutionaire snelheden halen; de providers spreken zelf van ongeveer 10% hogere snelheid. De oorzaak daarvoor is vrij technisch, maar komt erop neer dat de providers nu nog alleen de 700MHz-band gebruiken, terwijl voor de écht grote snelheden de 3,5GHz-frequentie nodig is. Die frequentie wordt echter pas in 2022 door de overheid geveild. Vanaf dat moment worden de 5G-snelheden dus pas spectaculair hoger.

5.    En wat voor telefoon heb ik daarvoor nodig? 

Om nu al te kunnen profiteren van de voordelen van 5G heeft u natuurlijk een telefoon nodig die dit ondersteunt. De nieuwste high-end Android-telefoons, bijvoorbeeld de Samsung A42, S20(+) en de Note 20 hebben deze techniek natuurlijk aan boord, evenals alle nieuwe iPhones die onlangs geïntroduceerd zijn. 

Meer weten of 5G nu al proberen?

Nu al profiteren van de voordelen van 5G? Bestel uw nieuwe iPhone of Android-telefoon via mobiel@zeeuwszakelijk.nl of neem contact op voor een advies op maat.