Acht tips voor goed wachtwoordgebruik
Ondanks alle waarschuwingen is het meestgebruikte wachtwoord ter wereld nog altijd 123456. Op de voet gevolgd door password, 12345678 en qwerty. Met onze acht tips creëert u een wachtwoord dat wél veilig is.

Regelmatig komen berichten naar buiten over accounts die gehackt worden, waardoor cybercriminelen zich toegang kunnen verschaffen tot e-mail-, socialmedia- en werkaccounts. Met onze tips voor een veilig wachtwoord voorkomt u dat uw gegevens in handen van kwaadwillenden vallen. Want u moet er toch niet aan denken dat u hele digitale hebben en houden zomaar op straat belandt?
- Maak een sterk wachtwoord. Dat wil zeggen: een lang wachtwoord, waarin niet alleen letters voorkomen, maar ook minimaal een cijfer en een leesteken – liefst zelfs nog meer. Het beste is een complete zin, en dan liefst één die niet te voorspelbaar is (zie tip 2). Bijvoorbeeld een dichtregel of een zin uit een liedje.
- Vermijd de naam van uw huisdier, partner of kind. Dat maakt het raden van een wachtwoord namelijk veel gemakkelijker voor iemand die u kent. Dacht u dat u met Marietje1 of met Marietje1! wel goed zat? Ook niet. Want criminelen weten dat dit soort combinaties veel voorkomen en zullen die altijd als eerste proberen.
- Gebruik zakelijk en privé verschillende wachtwoorden. Als er één gebied is waarop u werk en privé gescheiden zou moeten houden, is het wel het gebied van de digitale accounts. Gebruik voor uw werkaccounts niet dezelfde inloggegevens als voor uw privéaccounts. Dat geldt niet alleen voor het ontgrendelen van de laptop, maar natuurlijk ook voor zaken als webmail, online urenschrijf- of administratieprogramma’s en gedeelde documenten.
- Gebruik niet overal dezelfde wachtwoorden. De verleiding is groot om het uzelf niet te moeilijk te maken en lekker overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Probeer die verleiding echter te weerstaan, want als kwaadwillenden eenmaal op één plek binnen zijn gekomen met uw wachtwoord, proberen ze het geheid ook op andere plekken. U maakt het ze een stuk moeilijker door overal een ander wachtwoord te gebruiken.
- Deel uw wachtwoord niet met collega’s. Het lijkt zo onschuldig: u gaat met vakantie en u deelt uw wachtwoord met uw collega, zodat die de e-mail even in de gaten kan houden. Niet verstandig! U weet immers niet of uw collega uw wachtwoord niet ergens laat slingeren. En áls dat gebeurt, en u zich niet aan tip 4 hebt gehouden, kan dat ervoor zorgen dat ook andere accounts gehackt worden.
- Schrijf uw inloggegevens nooit op. Heeft u wel eens stiekem het laatje van uw collega opengetrokken? Of het toetsenbord opgetild? Grote kans dat u een handgeschreven briefje met wachtwoorden aantrof. En (cyber)criminelen weten dit ook. De kans dat uw wachtwoord in verkeerde handen komt, wordt hiermee dus veel groter. Niet doen!
- Verander regelmatig van wachtwoord. Probeer elk jaar op een vast moment uw wachtwoorden te wijzigen. Vaak zijn de gegevens die bij grote hacks naar buiten komen namelijk verouderd. Wanneer u regelmatig uw wachtwoord verandert, hoeft u daarvoor een stuk minder te vrezen.
- Gebruik een wachtwoordmanager. Vindt u het onthouden van al die wachtwoorden maar lastig? Gebruik dan een wachtwoordmanager. Dan hoeft u maar één wachtwoord meer te onthouden en kunt u de rest aan de wachtwoordmanager overlaten. Omdat de gegevens versleuteld verzonden worden, hoeft u ook niet bang te zijn dat ze in verkeerde handen vallen. Veilig én handig!
Meer weten
U weet nu hoe u zelf kunt zorgen voor een veilig wachtwoord. Maar veilig werken is méér dan alleen een goed wachtwoord verzinnen en regelmatig van wachtwoord veranderen. Onze ICT-experts vertellen u graag alles over de manier waarop Zeeuws Zakelijk u kan helpen om de veiligheid van uw systemen en uw gegevens te verhogen. Neem gerust contact met ons op voor een afspraak!