Chromebook voor de zaak: ja of nee?

Chromebooks winnen marktaandeel. In het klaslokaal is dat aandeel zelfs al gestegen tot zo’n 70%! Is een Chromebook eigenlijk ook interessant voor zakelijk gebruik? We zetten de voor- en nadelen voor u op een rij. 

Wat is een Chromebook?

Een Chromebook ziet eruit als een laptop, maar is in feite een uitgeklede variant daarvan. Een Chromebook is volledig gemaakt voor online gebruik. Dat betekent dat u er bijvoorbeeld geen foto’s op kunt opslaan of zware computerspellen mee kunt spelen. Hij is wél uitermate geschikt voor bedrijven die volledig in de cloud werken. 

Veilig en snel

Op een Chromebook zit een minimum aan software, afgezien van het besturingssysteem Chrome OS. Dat zorgt ervoor dat een Chromebook lekker soepeltjes loopt. Chrome OS wordt bovendien regelmatig geüpdatet, waardoor het een veilige manier van werken is. U werkt immers altijd met de laatste software. 

Lange batterijduur

Een ander voordeel van een Chromebook is het feit dat de batterij heel lang meegaat. Een hele werkdag op één batterijlading? Dat redt u gemakkelijk. Ideaal dus voor wie veel onderweg is en niet altijd in de gelegenheid is om op te laden. 

Beperkte software

Werken met Chromebooks heeft echter ook nadelen. Zo is het niet mogelijk om er Microsoft-software op te zetten of programma’s als Adobe te draaien; u kunt alleen werken met apps uit de Play Store. Omdat steeds meer software tegenwoordig online als Software as a Service (SAAS) wordt aangeboden én werken in de cloud het nieuwe normaal wordt, hoeft dat geen bezwaar te zijn.

Opslag

De opslagmogelijkheden op een Chromebook zijn beperkt. Afhankelijk van het model varieert dat van 64 tot zo’n 128 gb – vergelijkbaar met uw mobiele telefoon. Dat hoeft geen probleem te zijn als uw bedrijf volledig in de cloud werkt. Moet u foto’s bewerken of offline grote offertes aanpassen? Dat is lastig met een Chromebook. 

Altijd online

Met een Chromebook is een internetverbinding eigenlijk een absolute must. Werkt u dus in een gebied waar het internet niet altijd stabiel is – op zee bijvoorbeeld – dan is een Chromebook voor u niet per se de beste keuze. Maar wanneer u op een kantoor werkt met een stabiele (glasvezel)verbinding én grotendeels in de cloud, kan een Chromebook voor uw bedrijf de ideale oplossing zijn. 

Meer weten?

Wilt u weten of werken met Chromebooks ook voor uw organisatie mogelijk is? De adviseurs van Zeeuws Zakelijk vertellen u er graag alles over én laten u zien wat de alternatieven zijn, zoals de multifunctionele Microsoft Surface-notebooks. Maak een afspraak en ontdek de mogelijkheden voor uw organisatie.