Cybersecurity: blijf alert!

Cybercriminelen blijven nieuwe manieren vinden om slachtoffers te maken. Dus blijft Zeeuws Zakelijk u helpen deze bedreigingen buiten de deur te houden. In deze blog leest u kort de meest actuele dreigingen en de manier waarop u zich daartegen kunt wapenen. 

Ransomware

De laatste tijd werden weer diverse grote Nederlandse organisaties het slachtoffer van cyberaanvallen, zoals de Universiteit van Amsterdam. Het doel van deze aanvallen is meestal het plaatsen van ransomware. Wilt u dit bij uw bedrijf voorkomen? Dan zijn een solide firewall en up-to-date antivirussoftware een goed begin, waarbij Zeeuws Zakelijk u kan helpen. Maar het gedrag van uw medewerkers is ook belangrijk. Zorg dat iedereen zich ervan bewust is dat niet iedere bijlage geopend mag worden, en dat niet iedere link betrouwbaar is.

Privacylekken

De privacylekken bij de GGD zijn u vast niet ontgaan. Medewerkers op alle niveaus konden allerlei privacygevoelige informatie van burgers inzien. En hoewel uw organisatie misschien niet op zo’n grote schaal persoonsgegevens verwerkt, is het toch goed om eens stil te staan bij de manier waarop u die veiligstelt. Is de server goed beveiligd? Worden gegevens niet gedeeld via kanalen die eigenlijk niet veilig genoeg zijn, zoals e-mail? Ook zou u kunnen overwegen om medewerkers verschillende autorisatieniveaus toe te kennen. Zo hebben zij geen toegang tot alle gegevens, maar alleen tot de persoonsgegevens die ze voor hun werk écht nodig hebben. 

Afpersing via e-mail

“Slecht nieuws: ik kan meekijken met je internetgedrag en je webcam overnemen. Je kijkt veel porno terwijl je 'de hand aan jezelf slaat'. De video’s daarvan maak ik openbaar, tenzij je me flink wat geld betaalt in Bitcoin.” Nepmails van deze strekking gaan al jarenlang rond, maar nieuw is dat ze de laatste tijd ook naar zakelijke mailadressen worden gestuurd. Trap hier niet in! Klik nergens op en verwijder het mailtje. 

Thuiswerken en cybersecurity

Thuiswerken is op dit moment min of meer de standaard. Het is fijn dat het kan, maar het kan ook problemen opleveren met de online veiligheid. Daarom is het belangrijk dat de thuiswerkplek aan dezelfde veiligheidsstandaarden voldoet als die op kantoor. Bel in via een VPN, zorg voor een goede firewall en zorg dat de virussoftware up-to-date is. Het goede nieuws is wél dat we vanwege het thuiswerken ook steeds meer communiceren via Microsoft Teams. Waar u er bij een e-mail op bedacht moet zijn dat een bijlage of link gevaarlijk kan zijn, hoeft u daar bij de Teams-chat eigenlijk niet bang voor te zijn. Onderling met collega’s communiceren via Teams biedt dus een veiligheidsvoordeel. 

Wachtwoorden veiligstellen

We komen nog even terug op de cyberaanval op de Universiteit van Amsterdam. Hoewel onduidelijk is of er ransomware is geïnstalleerd, is wél zeker dat er tal van wachtwoorden van studenten zijn gestolen. We kunnen het daarom niet genoeg herhalen: wissel regelmatig van wachtwoord en gebruik waar mogelijk 2-traps verificatie. Nog beter: gebruik een wachtwoordmanager. 

Meer weten?

Wilt u meer weten over hoe ook uw bedrijf veiliger kan werken? Neem contact op met Zeeuws Zakelijk voor een advies op maat om uw cybersecurity up-to-date te brengen, zodat uw gegevens altijd veilig zijn. We vertellen u graag alles over de mogelijkheden.