Houd uw apparatuur koel – maar ook niet té!

Soms zijn onze apparaten net mensen. Ze kunnen niet tegen extreme kou, maar teveel hitte doet de hardware ook niet veel goed. Wat kunnen uw iPhone en uw laptop hebben? En hoe zit dat met de servers op kantoor? We leggen het u uit.

iPhone en kou

U heeft het vast al eens gemerkt: de batterij van uw iPhone gaat in de winter een stuk korter mee als u lang buiten bent geweest en soms valt de telefoon gewoon helemaal uit. Dat heeft alles te maken met de soort batterij die in de iPhone zit. Dat is een Lithium-Ion-batterij en zo'n batterij werkt door bewegende ionen die heen en weer bewegen tussen positieve en negatieve elektroden. Deze ionen reageren op het weer: als het heel koud is ‘bevriezen’ ze en kunnen ze niet meer goed bewegen, waardoor de batterij niet goed meer werkt. De oplossing is eigenlijk heel simpel: houd uw telefoon warm. Bewaar de telefoon zo dicht mogelijk tegen uw lichaam, doe er een hoesje omheen en gebruik de telefoon niet teveel als het buiten vriest of heel koud is. Overigens is ook hitte niet goed voor de telefoon. Houd uw iPhone tijdens een hittegolf uit de zon en laad hem niet op in de volle zon.

Laptop op temperatuur

Wat voor uw telefoon geldt, geldt deels ook voor uw laptop. Ook die kan heel lage temperaturen niet goed aan – maar een laptop gebruikt u in de buitenlucht ’s winters waarschijnlijk minder vaak. Wel is het verstandig om de laptop ’s nachts uit de auto te halen, want langdurige blootstelling aan kou is ook in een afgesloten laptoptas geen goed idee. Daarnaast doen snelle temperatuurwisselingen uw laptop geen goed. Zeker een verplaatsing van kou naar warmte kan condensatiedruppeltjes aan de binnenkant veroorzaken, die weer kunnen leiden tot corrosie van belangrijke onderdelen van uw laptop. 

Serverruimte

Toegegeven: uw servers staan niet buiten in de kou, maar ook hier is de juiste temperatuur van groot belang. De meeste servers geven zelf heel wat warmte af en daarom is het belangrijk om de serverruimte te koelen met airconditioning of klimaatbeheersing – het hele jaar door. Dat kost behoorlijk wat energie en u moet ook goed in de gaten houden of de klimaatbeheersing nog werkt, met alle risico’s van dien. Wilt u deze risico’s elimineren? Kies dan voor werken in de cloud. U heeft dan zelf geen servers meer in uw pand, maar alles is opgeslagen in streng beveiligde datacenters. Meer weten? We vertellen u er graag alles over!