Je geld of je gegevens

Opeens staat op uw bureaublad een verontrustende boodschap. Uw gegevens zijn versleuteld en u krijgt ze pas na betaling van een fors bedrag in Bitcoins terug. Wat te doen?

Hacker

Helaas is dit precies wat een klant van Zeeuws Zakelijk overkwam, vertelt IT-adviseur Frank Meijer. “Via een zwakke plek in het systeem kwam een hacker binnen op twee pc’s van het bedrijf – gelukkig was de netwerkomgeving niet zo groot en stonden er ook meerdere pc’s uit op dat moment. De hacker heeft alles op de pc’s versleuteld met een zogenoemd ransomware-programma. De pc start dan nog wel op, maar verder dan de melding op het bureaublad komt u niet. Wilt u uw bestanden terug? Dan moet u betalen. Het losgeld (de ransom) dat gevraagd wordt is fors – in dit geval vroeg de hacker $ 8000, te voldoen in Bitcoins. En het is dan nog maar de vraag of u na betaling daadwerkelijk uw gegevens terugkrijgt.”

Voorkomen

Bij ransomware geldt: voorkomen is beter dan genezen. Frank: “Periodiek systeembeheer is een must voor elke organisatie. Het voorkomt veel problemen. Daarom is het verstandig om uw eigen ICT-afdeling óf ons regelmatig te laten checken of het netwerk nog goed beveiligd is. Staan er geen netwerkpoorten open die eigenlijk dicht zouden moeten zijn? Daarnaast is het belangrijk om altijd met de laatste versies van software en het besturingssysteem te werken en regelmatig de updates te draaien. Heeft u nog pc’s met Windows 7 draaien? De technische ondersteuning daarvoor stopt, dus stap over op een nieuwe besturingssysteem. Klik niet op links die u niet kent of niet vertrouwt. En heel belangrijk: zorg voor een goede back-up. Dan kan een hacker alles wel versleutelen, maar kunt u gewoon zelf de schade herstellen door de pc, de software en de bestanden opnieuw te installeren. Dat kost u wel tijd en moeite, maar in ieder geval geen losgeld.”

Niet betaald

Hoe het met de klant is afgelopen? “Die heeft uiteindelijk besloten het losgeld niet te betalen”, vertelt Frank. “We hebben voor de klant één pc hersteld en één vervangen. Deze klant had niet alles goed gebackupt en is dus veel gegevens kwijt. Gelukkig konden zaken als offertes wél uit een backup worden teruggehaald, maar het blijft heel vervelend om mee te maken.”

Zeeuws Zakelijk houdt hackers buiten

Wilt u weten hoe goed uw netwerk eigenlijk beschermd is tegen kwaadwillenden? Neem contact op met Zeeuws Zakelijk voor een check en een advies op maat. Zo voorkomt u dat uw bestanden worden gegijzeld.