Laat u niet gijzelen
Ransomware klinkt als sciencefiction, maar is het helaas niet. Het gebeurt steeds vaker dat criminelen computers en servers ‘gijzelen’ en losgeld vragen voor het vrijgeven ervan. Hoe werkt dat eigenlijk? En hoe voorkomt u dat u slachtoffer wordt?
Versleuteling
Bij ransomware wordt uw computer geïnfecteerd met een virus dat uw bestanden, of in sommige gevallen uw hele besturingssysteem, versleutelt. U krijgt een melding in beeld: pas wanneer u de ransom – Engels voor losgeld – betaalt, wordt uw bestanden vrijgegeven. Die betaling moet bijna altijd plaatsvinden in bitcoins, zodat niet te traceren is waar de betaling heen gaat. Heeft u vragen? De criminele organisaties die achter de ransomware zitten, hebben in sommige gevallen zelfs een helpdesk waar u terecht komt.
Geraffineerd
U ziet: ransomware-criminelen opereren op een heel geraffineerde manier. In veel gevallen worden alleen gevoelige gegevens ‘gegijzeld’. Precies die gegevens die voor uw bedrijf cruciaal zijn. En het bedrag dat de criminelen vragen, is hoog, maar voor veel bedrijven nog wel op te hoesten. Daarom zijn veel bedrijven geneigd om het losgeld alsnog te betalen. Zeker ook omdat voor veel vormen van ransomware geen kant-en-klare software is om de blokkering op te heffen.
Niet klakkeloos klikken
Voorkomen is dus beter dan genezen. In veel gevallen komt het ransomware-virus binnen via een besmette link of bijlage in een mail. Open dus geen bijlagen van mensen of organisaties die u kent en klik ook niet zomaar klakkeloos op iedere link! Ook websites met veel (seks)advertenties kunnen een bron van besmetting zijn, en daarvoor hoeft u niet eens bewust op de betreffende advertentie te klikken.
Blijf veilig!
Daarnaast is het van belang om te zorgen voor goede antivirussoftware. De experts van Zeeuws Zakelijk helpen u graag bij het optimaal beveiligen van uw servers en PC’s. Meer weten? Neem contact met ons op!