Mkb vaak slachtoffer cybercriminelen

Eén op de vijf mkb’ers is naar eigen zeggen wel eens het slachtoffer geweest van cybercriminaliteit, blijkt uit onderzoek van het Lectoraat Cybersecurity in het mkb van de Haagse Hogeschool en MKB-Nederland. Malware (30 procent), ransomware (17 procent) en phishing (10 procent) zijn de meest voorkomende vormen van cybercrime waardoor mkb-ondernemers worden getroffen.

Grotere bedrijven vaker slachtoffer

Het onderzoek van het nieuwe lectoraat van de Haagse Hogeschool onder leiding van lector dr. Rutger Leukfeldt laat onder meer zien dat bedrijven met meer dan 50 medewerkers veel vaker slachtoffer zijn dan kleinere bedrijven. Van de grotere mkb-bedrijven is 39,1 procent wel eens slachtoffer geweest, tegenover 21,8 procent van de bedrijven tussen de 10 en 50 medewerkers 15,1 procent van de bedrijven met 1 tot 10 medewerkers. 

Diverse soorten cybercrime

Hoewel malware, ransomware en phishing in het mkb vaker voorkomen dan bijvoorbeeld hacking (7 procent), DoS-aanvallen (5 procent), afpersing (3 procent) en identiteitsmisbruik (3 procent), gaat het in absolute zin ook bij deze vormen van cybercrime nog altijd om grote aantallen bedrijven die erdoor worden getroffen.

Nog veel te winnen

Hoewel veel bedrijven hun cyberveiligheid tot op zekere hoogte wel op orde hebben – zo heeft 93 procent een backup, 91 procent een firewall en 94 procent een geüpdatete virusscanner – valt er nog veel te winnen op het gebied van bijvoorbeeld versleutelde opslag en verzending en het creëren van een veilige (https://) website. 

Uw veiligheid op orde

Is uw bedrijf ook zo’n klein of middelgroot bedrijf en wilt u alle ellende die met cybercrime gepaard gaat, graag vermijden? Bij Zeeuws Zakelijk hebben we geavanceerde oplossingen die uw bedrijfsdata veilig houden. Meer weten? Neem gerust contact met ons op. We vertellen u er graag alles over. 

Bron: MKB-Nederland