Tips tegen hoge belkosten in het buitenland

Roam like at home. Onder die slogan internetten en bellen we er binnen de hele EU al enkele jaren heerlijk op los. Maar dat betekent helaas niet dat u niet voor onverwachte verrassingen kunt komen te staan bij thuiskomst! Met onze tien tips voorkomt u een hoge rekening bij thuiskomst. 

  1. Alleen binnen de EU gaan datagebruik, bellen en SMS’en in het buitenland via uw reguliere abonnement. Buiten de EU is dat niet zo! 
  2. Op vakantie buiten de EU en toch even kletsen met het thuisfront? Facetime of (video)bellen via WhatsApp en Skype zijn ideale alternatieven. Let op dat u uw mobiele data uitschakelt en wifi gebruikt.
  3. Roam like at home geldt alleen in de EU. Sommige niet-EU-landen, zoals Zwitserland, vallen daar wel onder. Maar landen als Turkije, Albanië, Andorra en Servië meestal niet! Check bij uw eigen provider welke landen binnen de regeling vallen.
  4. Uw provider (of Zeeuws Zakelijk) stuurt u een SMS wanneer u voor meer dan € 50 data dreigt te gebruiken in het buitenland. Negeer de SMS niet, zeker niet wanneer u buiten de EU bent! En controleer op welke manier uw telefoon verbinding maakt met het internet. 
  5. Gaat u voor langere tijd naar het buitenland? Dan kan het voordelig zijn om ter plaatse een simkaart aan te schaffen, zodat u het lokale tarief betaalt. 
  6. Zet uw voicemail uit, of luister deze niet af. Voor het afluisteren van uw voicemail geldt namelijk ook dat u het dure internationale tarief betaalt. 
  7. Gebruikt u onversleutelde wifi van uw hotel of op de luchthaven? Pas dan wel op met zaken als het invoeren van wachtwoorden en internetbankieren. Een (gratis) VPN of – binnen Europa – tóch via uw data-abonnement inloggen is veiliger. 
  8. Zet automatisch updaten van uw systeem én van apps als Facebook en Twitter uit.
  9. Schakel het automatisch synchroniseren van uw e-mail-account uit. Met name grote bijlagen zoals PDF’s en Powerpointpresentaties verbruiken ongemerkt veel data.

Meer weten?

Wilt u nog meer tips voor mobiel bellen of internetten in het buitenland, tijdens vakantie of op zakenreis? Neem gerust contact op met de experts op het gebied van mobiele telefonie van Zeeuws Zakelijk voor advies op maat. Goed om te weten: we monitoren het mobiele gebruik van onze klanten en zodra er ongebruikelijke zaken gebeuren, krijgt u van ons een seintje. We proberen u zo te behoeden voor onverwacht hoge kosten.