Tips tegen ransomware

U heeft vast wel eens van ransomware gehoord. Dat is een vorm van cybercriminaliteit waarbij kwaadwillenden uw bestanden ‘gijzelen’ en losgeld – ransom – vragen om ze weer vrij te geven. Het gebeurt vaker dan u denkt – en het kan helaas ook u overkomen. Met onze tips verkleint u die kans aanzienlijk.

Het verspreiden van ransomware is relatief eenvoudig en erg lucratief, want veel bedrijven besluiten helaas toch te betalen om hun bestanden weer terug te krijgen. Dat is dan ook de reden dat ransomware steeds vaker voorkomt. Ransomware kan op diverse manieren op uw computer terechtkomen. De bekendste manier is door het openen van een bijlage van een mail. Maar ook door het bezoeken van een besmette website kunt u al ransomware binnenhalen en slachtoffer worden. 

Voorkomen ransomware

U kunt voorkomen dat uw bedrijf te maken krijgt met ransomware met deze tips:

  • Zorg voor goede, bijgewerkte antivirussoftware
  • Houd de updates van Windows, maar ook van bijvoorbeeld Adobe Reader, uw webbrowser, Java en Flash goed bij. 
  • Open nooit e-mails van afzenders die u niet kent of vertrouwt en open zeker de bijlagen niet! Extra verdacht zijn bijlagen in de vorm van zip-, exe-, js-, lnk- en wsf-bestanden. Ook Word-bestanden die vragen om macro's in te schakelen, zijn gevaarlijk.
  • Zorg voor goede (online) back-up. Bewaar een back-up op een externe schijf apart van de computer, zodat die niet ook besmet wordt als uw computer wordt getroffen. 

Toch gegijzeld?

Hoe goed u ook uitkijkt: Het kan altijd gebeuren dat u besmet raakt met ransomware. In dat geval kunt u de volgende stappen ondernemen:

  • Verwijder eerst de malware, zodat bestanden niet opnieuw worden versleuteld. Doe een uitgebreide scan met uw virusscanner en een second opinion met vertrouwde software als Malwarebytes of Hitman Pro.
  • Plaats een back-up van de bestanden terug. Voorwaarde is natuurlijk dat er een (recente) back-up is en dat deze niet versleuteld is door de ransomware.

Vertrouw op Zeeuws Zakelijk

Natuurlijk hoopt u dat u nooit slachtoffer zult worden van ransomware. Voorkomen is in dit geval beter dan genezen en Zeeuws Zakelijk kan u daarbij helpen. Bijvoorbeeld met veiligheidssoftware die we centraal over uw systemen uitrollen en die er daarna voor zorgt dat uw digitale veiligheid optimaal is. Ook voor een goede, betrouwbare back-up – bijvoorbeeld in de cloud – bent u bij ons aan het goede adres. Wilt u meer weten? We checken graag hoe het met uw veiligheid gesteld is en geven u een advies op maat.