Virus verspreidt zich via e-mailbijlagen in Excel en Word

Eén van de meest doortrapte virussen ter wereld is weer actief. Het verspreidt zich via e-mailbijlagen in Word en Excel. Wat is het en hoe voorkomt u dat uw systeem besmet wordt? 

Het virus is behoorlijk doortrapt, vertelt servicecoördinator Erik Hout. “Het steelt gebruikersnamen en wachtwoorden van e-mailservers en eenmaal besmet doorzoekt het uw gesprekshistorie en contactenlijst. Vervolgens stuurt het uit uw naam en met uw eigen e-mailhandtekening – maar wel vanaf een ander e-mailadres – een antwoord op een bestaande e-mail, met een bijlage erbij. Een klant of collega die deze attachment vervolgens opent en bewerkt, wordt ook besmet en zo verspreidt het virus zich steeds verder.”

Word en Excel

Het virus zit verpakt in een Excel- of Wordbestand. Wanneer u het bestand opent en dat in de ‘alleen lezen’-modus zou laten staan, gebeurt er nog niets. Zodra u kiest om bewerken in te schakelen wordt de macro actief die de computer infecteert en wordt de ransomware opgehaald. Denk dus goed na of u een bestand wel écht moet bewerken. 

Up-to-date

Het maken van een goede back-up is sowieso aan te raden. Want u moet er toch niet aan denken dat uw vertrouwelijke gegevens verdwijnen? Om veilig te kunnen werken, is het bovendien belangrijk dat u altijd met de laatste versies van software werkt. Dus heeft u nog Windows 7 of een verouderde Office-versie? Dan is updaten het devies. “Ook up-to-date virussoftware is belangrijk. Maar onthoud: virussoftware kan pas iets doen zodra een virus in omloop is. En voordat u de laatste update heeft kunnen installeren, is het misschien al te laat. Daarom is de allerbelangrijkste factor in het voorkomen van virussen nog altijd de menselijke factor.”

Drie tips om besmetting te voorkomen

Wat kunt u zelf doen tegen dit specifieke virus, naast het up-to-date houden van uw (antivirus)software en besturingssysteem? Erik geeft drie tips. 

  1. Accepteer niet alle e-mail die u voorgeschoteld krijgt. “Vraag u altijd af: was dit een e-mail waarop ik zat te wachten, of komt hij op een rare manier zomaar uit de lucht vallen? Wees kritisch.”
  2. Kijk naar de afzender. “De naam en de e-mailhandtekening kloppen wellicht, maar het e-mailadres waar de e-mail vandaan komt is niet het adres dat u gewend bent. Dat is altijd een reden voor alertheid.”
  3. Ga kritisch om met bijlagen. “Gebruik uw gezond verstand. Zou deze persoon mij inderdaad een Word- of Excelbestand sturen? En zo ja, is het nodig om dat te bewerken? Laat het voor de zekerheid eerst in de ‘alleen lezen’-modus staan, als u het opent. Pas als blijkt dat het document inderdaad relevant genoeg is om op te slaan, verlaat u deze modus.”

Wat als u tóch wordt besmet?

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen is een virusbesmetting nooit helemaal uit te sluiten. Is dat u overkomen? Neem dan onmiddellijk contact op met de helpdesk van Zeeuws Zakelijk. Wij kunnen u helpen om de schade te beperken en verdere verspreiding van het virus te voorkomen.