Voorkom datalekken met deze zes tips

De nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) stelt strenge regels aan de meldplicht voor datalekken. Daar niet aan voldoen kan flinke boetes opleveren. Voorkom datalekken met deze 6 tips. 

  1. Verzend e-mail op een veilige manier. We mailen allemaal wel eens een telefoonnummer, e-mailadres of adressenbestand rond. Maar het is wél belangrijk dat dit veilig gebeurt, zodat de gegevens niet zomaar op straat komen te liggen. Eigenlijk is het beter om dit soort informatie helemaal niet via internet te verzenden. Mocht dit toch nodig zijn, zorg dan altijd voor een beveiligde verbinding met betrouwbare software. Denk bijvoorbeeld aan Office365 i.c.m. Outlook en OneDrive.
  2. Verwijder bestanden met persoonsgegevens na gebruik. Heeft u een verzameling e-mailadressen in een Excelsheet staan die u vervolgens invoert in uw nieuwsbriefprogramma? Verwijder dan het document nadat u de adressen hebt geïmporteerd. Vergeet ook de prullenbak niet leeg te maken. Datzelfde geldt uiteraard voor alle bestanden met persoonsgegevens.
  3. Kijk uit met externe software. Dat leuke gratis fotobewerkingsprogramma dat u of uw medewerkers via internet downloaden, kan zomaar een beveiligingsprobleem bevatten dat de computer (en uw hele netwerk) kwetsbaar maakt voor kwaadwillenden. Stel uzelf dus de vraag of u dat programma wel écht nodig hebt en overweeg om voor uw medewerkers restricties in te stellen voor het zelf downloaden en installeren van software. 
  4. Beveilig álles wat persoonsgegevens bevat. Waarschijnlijk sluit u voordat u naar huis gaat de kast met daarin de administratie en andere belangrijke gegevens af met een slot. Maar doet u dat ook met USB-sticks of andere gegevensdragers die u gebruikt? Een versleuteling van de bestanden of bijvoorbeeld USB-sticks met vingerafdrukbeveiliging zorgen ervoor dat de data die erop staan, goed beveiligd zijn. Controleer verder wie er binnen het bedrijf allemaal toegang hebben tot deze gevoelige data.
  5. Zorg voor goede antivirussoftware. Wanneer u alle programma’s waarmee u werkt regelmatig voorziet van de laatste beveiligingsupdates én zorgt voor betrouwbare antivirussoftware, maakt u het cybercriminelen een stuk lastiger om via de achterdeur binnen te komen. Add ICT kan u hierbij helpen.
  6. Vernietig hardware die niet meer wordt gebruikt. Een computer zomaar naar de milieustraat brengen, zonder eerst de harde schrijf te vernietigen? Dat is vragen om problemen. U hoeft gelukkig niet zelf aan de slag met de sloophamer: er zijn bedrijven die uw hardware vakkundig vernietigen. Wanneer u bij Add ICT uw nieuwe hardware koopt, zorgen wij voor een veilige afvoer van uw oude hardware. 

Meer weten?

Met deze tips voorkomt u datalekken in uw organisatie. Wilt u nog meer weten over veilig omgaan met privacygevoelige informatie en het beveiligen van uw hard- en software? Zeeuws Zakelijk vertelt u graag meer. Maak vandaag nog uw afspraak voor een safety check.