Windows 10-update: de veranderingen op een rij

Zoals elk jaar in mei kreeg Windows 10 ook deze mei weer een update. Deze update zorgt voor een aantal verbeteringen op het gebied van gebruiksvriendelijkheid. Een groot deel van de update zit ‘onder de motorkap’ en is niet zichtbaar voor u als gebruiker, maar er zijn veranderingen waar u wél wat van merkt. Bijvoorbeeld:

  • Werkt u op afstand met een virtual desktop? Dan kunt u die vanaf nu een eigen naam geven, in plaats van de automatisch gegenereerde namen als Desktop-1. 
  • U kunt bepaalde apps automatisch laten openen zodra u uw computer opstart.
  • De zoekfunctie wordt verbeterd en versneld. Zo vindt u sneller bestanden terug op uw harde schijf.
  • In het zoekscherm wordt vanaf nu ook handige informatie zoals het weer en het laatste nieuws weergegeven.  
  • Een Bluetooth-apparaat koppelen wordt gemakkelijker. Dat hoeft niet meer via Instellingen, maar gaat vanaf nu via notificaties. 
  • Wisselen tussen verschillende monitoren zal wat soepeler gaan.

Voorlopig vooral veiligheidsupdates

Overigens heeft Microsoft aangekondigd om, in het kader van de coronapandemie, voorlopig vooral te focussen op veiligheidsupdates in plaats van op de meer ‘cosmetische’ ingrepen. De update van mei was echter al grotendeels ontwikkeld, dus daarin zijn bovenstaande nieuwe features opgenomen.

Download de update

Wanneer u uw pc zodanig hebt ingesteld dat updates automatisch worden binnengehaald (bijvoorbeeld ook de ‘kleinere’ updates zoals die vaak op dinsdag worden uitgebracht) krijgt u vanzelf een melding dat ook deze update voor u wordt geïnstalleerd. Heeft u de automatische instelling uitgeschakeld? Dan kunt u via Instellingen --> Bijwerken en beveiliging zelf de update downloaden installeren. Het is belangrijk dat u uw systeem up-to-date houdt, want daarmee geeft u cybercriminelen en virussen zo min mogelijk kans. Komt u er zelf niet uit? Onze experts zitten klaar om u hierbij te helpen!